GASTENBOEK

 

IN DIT GASTENBOEK ENKELE BELEVINGEN EN EMOTIES VAN SMART-LAP ONTVANGERS

 

Het verhaal van Roelof Hemmen, toen nieuwslezer bij RTL4

 

Mijn vrouw Marjon was een mooie, bruisende, heftige persoonlijkheid. Dat weerspiegelde zich in haar kledingkeuze. 

Ze had van alles, van sjieke zwarte blouses tot flodderjurkjes, die echt niet kunnen. Vlak voor Kerstmis 2010 is ze overleden, na jaren van strijd tegen kanker 50 jaar oud. Ik heb haar kleding bewaard omdat ik had gehoord van Karin's Smart-lappen. En na een paar maanden was ik er aan toe om drie zakken kleding bij Karin te brengen, met het verzoek daar babydekentjes van te maken. Marjon had heel graag willen meemaken dat haar kinderen kinderen kregen, het was haar niet gegeven. Maar de dekentjes van haar kleren, de stoffen die haar huid omhulden, dat zijn de dekentjes waar straks hopelijk haar kleinkinderen onder slapen. Dat vind ik een hele mooie gedachte. Ik was erg ontroerd toen Karin me de dekentjes liet zien. Al die lapjes stof maken zoveel herinneringen los! Het is veel meer dan wat draadjes. En toen ik ze aan Marjon's kinderen gaf, begonnen ze stilletjes te glimmen.

Karin besteedt veel zorg en aandacht aan haar Smart-lappen omdat ze beseft hoe persoonlijk en hoe waardevol tweedehands kleding kan zijn als degene die de kleding heeft gedragen er niet meer is. Ik ben heel blij dat ik al die stukjes van mijn overleden Marjon niet heb weggedaan. En ik denk dat haar kinderen, en in de toekomst haar kleinkinderen er ook zo over denken.

Roelof Hemmen, juli 2011

 

Het verhaal van John, weduwnaar

 

Hallo Karin,

Gaarne wil ik aan je wens voldoen mijn ervaringen met de Smart-lap te vertellen.

De Smart-lap heb ik meegenomen op vakantie in de caravan. Op de bestemming heb ik diverse bezoeken gehad die de Smart-lap wilde zien. alle reacties waren heel mooi en lief en lovend over de manier waarop de Smart-lap gemaakt is. Het bracht sommigen op een idee, anderen kregen tranen in de ogen bij de herinnering aan hun verlies. Teken dat de Smart-lap voldoet aan zijn bewoording. De Smart-lap ligt nu weer op zijn plaats. Heel veel dank voor je creativiteit en afwerking van de mooiste 'deken'die ik ooit gezien heb.

John

 

Het verhaal van Hannie, moeder van Caroline overleden aan kanker

 

Beste Karin,

Hier de foto's van "Het hartje"wat je voor onze neef gemaakt heb. Hij vond het prachtig en was zeer geëmotioneerd. Hij heeft dit hartje met linten aan zijn racefiets gehangen en is daarmee 5X de Alpe d'Huez opgefietst tijdens het evenement Aple d'Huez op 7 Juli j.l. De  vijfde keer omhoog had Peter (onze neef) het moeilijk en heel zwaar. Hij vertelde toen wij bij de finish stonden dat het zo prachtig geweest was:

Caroline had steeds met haar foto naar voren gehangen en op de momenten dat hij het zwaar had was het hartje omgedraaid en keek zij Peter aan. Dat gaf hem weer extra stimulans om door te gaan.

Hannie, moeder van Caroline

 

Het verhaal van Els van Wezel - Uithol, Ede

 

21 april 2010. 

Mijn vader, Peter was deze dag geheel onverwachts overleden aan een hersenbloeding. Onder ons heerst ongeloof. hoe is het mogelijk dat pap er nu ineens niet meer is? In het voorjaar van 2008 is hij wekenlang in een kunstmatige slaap gehouden wegens diverse complicaties na een spoedoperatie aan zijn hart. Het zag ernaar uit dat hij deze strijd zou verliezen. Wonder boven wonder heeft hij het toen wel gered en heeft hij het kindje van mijn broer in zijn armen mogen sluiten.

Daarna hebben we nog veel mooie tijden beleefd. Mijn vader was zachter geworden en genoot met volle teugen van het leven. Helaas heeft hij mijn trouwdag op 1 oktober niet meer mee mogen maken. Omdat mijn vader me niet meer kon weggeven, ben ik op het internet op zoek gegaan naar ideen om kort bij stil te staan bij ons gemis. In mijn zoektocht kwam ik de site van Karin tegen en dit sprak mij en m'n moeder direct aan. Het was nog te vroeg voor ons om iets met zijn kleding te doen, maar het was een mooie gedachte...

Een paar maanden later heb ik Karin benaderd en inmiddels zijn mijn moeder en ik een paar Smart-lappen rijker. Mijn kussen ligt in de kinderkamer; ik verwacht in december een kindje. Het doet elke dag pijn dat pap er niet meer is, maar gelukkig heb ik iets tastbaars wat me troost geeft.

Els

 

Het verhaal van Kitty, 2011, Amsterdam

 

Afgelopen februari heb ik te horen gekregen dat ik ongeneeslijk ziek ben. De kanker heeft mijn lichaam in zijn greep en de kans en de kans dat ik het einde van het jaar haal is erg klein. Naast alle pijn, ziekenhuisuren en slapen heb ik veel tijd gekregen om na te denken. Ik overdenk mijn leven en denk na over mijn dood. Hoe wil ik dat mijn uitvaart eruit ziet, wat kan ik doen voor mijn nabestaanden om het komende verdriet wat te verzachten.

In het ziekenhuis lag een oude Happinez en daar stond een artikel in over de Smart-lap. Dit artikel sprak mij erg aan, zeker omdat kleding en mode een belangrijk deel van mijn leven zijn geweest. Ik heb en houd veel van kleding en het zegt ook veel over mijn persoonlijkheid.

Een Smart-lap laten maken leek mij een prachtige manier om voor de achterblijvers straks een mooie blijvende herinnering achter te laten. Ik ben Karin gaan bellen en samen met haar inzet en liefde voor dit werk zijn mijn Smart-lap dekens gemaakt. Ik heb er 3 laten maken, 1 voor mijn vader, 1 voor mijn zusje en 1 voor mijn hartsvriendin. De dekens zijn net als ik, kleurrijk, zacht en warm. Ik heb ze nog niet gegeven, ik wacht tot het laatste moment. Het lijkt mij een fijne gedachte als de dekens op mijn kist worden gelegd en dat ze daarna mijn lieve achterblijvers nog lang warm houden.

Kitty is in oktober 2011 overleden en haar wens is vervult.    Foto's zijn niet beschikbaar